Rysk traditionell mat

Det ryska köket och maträtterna som kommer från det består av en stor samling av naturnära maträtter. Dessa maträtter härstammar från de många länderna som gränsar till Ryssland.

Kaviar

Rysslands originella "svarta guld". Det var en mycket stor exportvara från Ryssland. Denna fiskrom som kommer oftast från rysk stör eller Osetr. är en mycket populär sak att äta med andra maträtter, t.ex. bröd.

Borscht

Denna ukrainska grönsakssoppa som är gjord på rödbetor har blivit en traditionell maträtt i Ryssland. Den består huvudsakligen av rödbetor, potatis, lök och tomat. Men ingredienserna kvittar, eftersom varje rysk familj har sitt eget recept. Det enda som alltid är gemensamt är den distinkta röda färgen som kommer från rödbetorna.

Pelmeni

Pelmeni är en typ av dumplings vars ursprung är okänt. De kom antingen från Uraltrakten eller Sibirien eller så är det en version av en kinesisk rätt. Ingen är direkt säker, dock vet vi en sak; denna maträtt är hjärtat i det ryska köket.

Syrniki

Syrniki är en god frukosträtt eller dessert gjord på tvorog eller kvarg som det heter på svenska. Syrniki lagas med kvarg, ägg och mjöl i grunden, dock så brukar folk tillägga allt från gräddfil, smetana och russin till receptet. Detta blandas till en jämn smet och som sedan steks till små plättar. Plättarna är sedan serverade med sylt, smetana eller kondenserad mjölk.

Recept

Ingredienser:

1kg kvarg

2st ägg

2,5 dl mjöl

1 nypa salt

1 dl socker

Kulyebyaka

Kulyebyaka är en tjock rysk pirog som är fylld med lax, stör, ris, bovete, ägg, svamp, lök och dill. Skalet är gjort av surdeg.

Smetana

Rysk smetana är en naturligt tjock syrad grädde som är lagat på opastöriserad mjölk. Rysk smetana innehåller c. 40% fett. Smetana liknar gräddfil och crème fraîche. Den största skillnaden är smetanans fetthalt. Smetana serveras ofta med mat, t.ex. en klick smetana ovanpå borscht.

Varenye

Varenye är en ett populärt sätt att konservera hela frukter eller bär. Det är gjort genom att koka frukt eller bär i en sockersirap. Det liknar sylt men skillnaden är att frukten inte är krossad och ingenting är tillsatt som förtjockningsmedel.

Kvass

Kvass är en vanlig svagdricka i de slaviska länderna men är vanligast för östslaver. Kvass har en tydlig syrlig smak och innehåller ca. 0,5% - 1% alkohol men detta är så lite så att det räknas som alkoholfritt. Kvass är lagat på svart bröd som har blivit bränt och sedan kokt och låtit jäsas. Kvass var länge den mest populära drycken i Ryssland, under 1400-talet och 1500-talet drack en vanlig person ca. 200 - 250 liter kvass per år. Kvass finns i många ordspråk men ett vanligt ordspråk är "Dålig kvass är bättre än bra vatten.".

Kasha

Kasha är en traditionell och mycket vanlig maträtt i Central- och Östeuropa. Kasha tillagas genom att koka olika sädesslag i vatten eller mjölk till en typ av gröt. Det är mycket vanligt att tillaga kasha av kokat bovete och den serveras ofta med smör.

Shuba (Sill under päls)

Shuba, som egentligen heter "Selodka pod shuboy" eller översatt "Sill under päls" är en traditionell sallad som görs till nyår i Ryssland. I grunden är shuba en sallad indelad i olika lager. Det första lagret är gjort av inlagd eller saltad sill i små tärningar, som sedan är täckt med lager av rivna rödbetor, morötter, potatis, hackad lök och majonnäs. Sista lagret är kokta rödbetor täckta med majonnäs som sedan är dekorerat med rivna kokta ägg.

Sil under päls på nyårsbordet

Shashlyk

Denna grillrätt som ursprungligen kommer från den turkiska shishkebaben. Det är en maträtt som baserar sig på marinerat kött som blir grillat på spett. Mycket vanlig är det att olika grönsaker som paprika och lök läggs på spetten före de grillas. Samma som med borscht så finns det inget exakt recept utan varje familj hävdar att de har det rätta receptet och metoden för hur man tillreder sina shashlyk.

Karavai

Karavai är ett bröd gjort av vetemjöl och serveras traditionellt endast på bröllop. Brödet kommer från den hedniska tron att vete har magiska egenskaper. Brödet är vanligt dekorerat med solar, månar, fåglar och djur. Traditionellt finns det ett sätt att dela upp brödet också. Den övre delen symboliserar månen och det delar brudparet på, nästa bit delar brudens mor och far på och så vidare.

Karavai vid brödfestivalen i Ivano-Frankovsk, Ukraina

Borodinsky bröd

Borodinsky bröd är ett rågbaserat surdegsbröd som oftast är sötat med melass och smaksatt med koriander och brödkumminfrön. Namnet på detta bröd dök upp först efter oktoberrevolutionen 1917. Det finns en del legender bakom detta bröds ursprung. Den mest populära talar om Margarita Tuchkova som blev änka efter napoleonkrigen. Hennes man, General Alexander dog vid slaget om Borodino. Hon skapade ett konvent vid det forna slagfältet, där nunnorna vid konventet senare kom på receptet för denna typ av bröd. Brödet serverades vid tillfällen av sorg, därav brödets svarta färg.

Pashka

Pashka (uttalas pas-ha) är en traditionell rätt som serveras vid påsk som består av kvarg, smör, ägg, smetana, russin, mandel, vanilj, kryddor och kanderad frukt. Kvargen som är huvudingrediensen i pashka symboliserar Kristi renhet, guds lamm och återuppståndelsen och är även anledningen till att pashkan är vit till färgen.

Kompot

Kompot är en vanlig dryck i Ryssland och andra forna sovjetstater. Kompot tillagas genom att koka frukt med socker och mycket vatten. Dock får det inte koka för våldsamt eftersom det är mycket viktigt att frukten eller bären behåller sin form och förblir hela. Kompot serveras kall på sommaren och varm på vintern.

Vodka

Vodka är ett brännvin som inte har blivit smaksatt. Vodka är gjort på destillerade sädesslag eller potatis. Vodka borde inte smaka eller lukta någonting. Ryssarna skämtar ofta att de "äter vodka".





Red Label Smirnoff vodka

Text: William Granit och Oskar Björkholm

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång