Sport


Fotboll

Den populäraste sporten i Ryssland är fotboll. Fotboll är också den mest uppskattade sporten i Ryssland men man har aldrig uppnått stora framgångar i fotboll. Det bästa de har gjort är semifinal i EM 2008 och kvartsfinal i VM 2018 på hemmaplan. Den bästa ryska spelaren genom tiderna är Lev Yashin som också kallas för den bästa målvakten genom tiderna. Han är den enda målvakten som vunnit Ballon d'Or.




Ishockey

Fotboll må vara den populäraste sporten, men den sport där Ryssland har haft stora framgångar är ishockey. Med 22 guld i världsmästerskapet och 7 guld i OS mellan 1954 och 1991 är Sovjetunionens herrlandslag ett av de främsta ishockeylandslagen genom tiderna. Den första matchen spelades den 22 april 1951 mot dåvarande Östtyskland, och man vann med 23 - 2.

Röda arméns lag i Sovjetiska ligan, CSKA Moskva, utgjorde ofta en grund i landslaget. Både klubblaget och landslaget hade röda tröjor, det gjorde att den röda färgen blev ett kännetecken för det ryska landslaget och namn som "The Big Red Machine" började användas. Super Serien var 8 matcher hockey som spelades 1972 av Sovjetunionen och Kanada som var de bästa hockeynationerna på den tiden. Kanada vann 3 matcher och förlorade 3 och en match blev oavgjord. Den sista matchen var avgörande och Kanada vann den till slut. Fansen var arga och det var dålig och orolig stämning i båda lagen på grund av kalla kriget.

Då Sovjetunionen hade upplösts ersattes landslaget av Rysslands landslag. Ryssland hade inte samma framgång i början eftersom de bästa spelarna hade flyttat till NHL. Under Sovjetunionens tid fick inte spelarna flytta till NHL. Ryssland har vunnit fem VM guld och ett OS guld i ishockey.




Längdskidåkning


Eftersom det är kallt och mycket snö i Ryssland har man i alla tider åkt skidor. Ryssland har några guld i Världscupen i skidor och i Vinter OS. Aleksandr Legkov tog guld på hemmaplan i OS i Sotji 2014. Det fanns teorier om att Legkov var dopad men han fick behålla sin medalj.




Olympiska spelen

Ryssland har tävlat i olympiska spelen som kejsardömet Ryssland, Sovjetunionen, OSS och som Ryssland. Då Sovjetunionen upplöstes tävlade Ryssland som Oberoende Staters Samvälde (OSS) i OS 1992. 11 stater gick med och tävlade som OSS. Efter de bildat egna olympiska kommittéer fick de tävla som enskilda länder. I vinter OS 2018 tävlade Ryssland som Olympiska idrottare från Ryssland (OAR). De fick inte tävla med namnet Ryssland eftersom de hade blivit fast för doping 2014. Det landet som har i genomsnitt varit det bästa att ta medalj på sommar OS är Sovjetunionen med deras 112 per OS och USA är på andra plats med 93. Man vet inte hur många som var dopade under de här åren.

Sovjetunionen och Ryssland har alltid kopplats ihop med doping och även om många andra länder också dopat sig så kopplar man ofta ihop dopingen med Ryssland. Under en undersökning 2018 friades 28 av 39 idrottare med dopingfall i Ryssland på grund av brist på bevis. 2019 beslutade man att Ryssland stängs av i fyra år från stora mästerskap.




Några av de bäst betalda ryska idrottarna

Artemi Panarin har en lön på 11,6 miljoner dollar per säsong i NHL. Han är en av de bäst betalda ishockeyspelarna i världen. Hans kontrakt i Columbus Blue Jackets tog slut, så han fick ett erbjudande från New York Rangers sommaren 2019 på över 11 miljoner dollar per säsong som han tackade ja till.

Alexander Ovechkin tjänar 10 miljoner dollar per säsong i NHL. Han sitter på ett 13-årigt kontrakt med Washington Capitals. När hans kontrakt går ut 2021 kommer han ha tjänat över 120 miljoner sammanlagt.

Khabib Nurmagomedov (MMA). Han vann bland annat 6 miljoner dollar då han vann UFC 242. Han tjänar också mycket pengar på sponsorer.




Text: Rabbe Rusk & Oskar Väglund

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång