Rysk musikkultur
Historia
Kyrkosången var under en lång tid alltid enstämmig och ofta utan ackompanjemang. Det var först i slutet av 1600-talet som det började vara acceptabelt att sjunga flerstämmigt. Under 1700-talets början blev Sankt Petersburg ett musikaliskt centrum men först på 1800-talet fick Ryssland sitt verkliga musikaliska genombrott med Michail Glinkas operor Livet för tsaren (1836) och Ruslan och Ludmila (1842).Instrument
Inom den ryska musikkulturen används ett flertal instrument. Några av de instrument som används är balalajka vilket är ett slags stränginstrument med tre strängar varav två är stämda i samma tonhöjd och resonanskroppen är trekantsformad. Balalajkan spelas ofta med pekfingret samt plektrum. Balalajkan har med åren blivit en symbol för Ryssland. Instrumentet används mycket inom undervisningen i akademiska skolor i bl.a. Vitryssland, Ukraina till och med musikhögskolan i Piteå Sverige.
Tresjtjotka är även ett instrument inom kategorin slagverksinstrument. Instrumentet är som en imitation av handklappning. Instrumentet består av träskivor gjort av trävirket ek. Tonerna är självklingande med hjälp av hela massan.
Artister
Aleksej Vorobjov är en rysk sångare född 1988 i Tula. Han representerade Ryssland i Eurovision Song Contest 2008 med sången Novaja Russkaja Kalinka artistnamnet Alex Sparrow. Vorobjov deltog igen år 2009 med låten Angelom Byt, även då blev det en förlust. År 2011 hamnade Ryssland slutligen på en 16:e plats med låten Get You.
Gruppen Buranovskiye Babusjki består av åtta kvinnliga medlemmar som framför främst folkmusik samt etnopop. Musikgruppen deltog med sången Dlinnaja-dlinnaja beresta i kak sdelat iz neje ajsjon och kom på en tredje plats i Eurovision Song Contest 2010. De deltog ytterligare en gång och kom på andra plats år 2012 i Azerbajdzjan med sången Party For Everybody . Damerna har uppträtt på allt från musikfestivaler till flera olika konserter sedan dess.
Buranovskiye Babusjki år 2011